Primăria Bacău vrea să producă energie electrică din surse regenerabile în incinta CET. Pentru acest proiect va semna un parteneriat cu o firmă din Austria.
Consilierii locali urmează să voteze mâine decizia prin care Primăria se va asocia cu firma Holzindustrie Schwighofer din Austria în vederea amplasării pe terenul CET a unei instalații de cogenerare în valoare de peste 50 de milioane de lei.
Conform proiectului, adus deja la cunoștința consilierilor locali, energia va fi produsă prin arderea de biomasă, obținută din procesarea de material lemnos. Deși proiectul de asociere nu a fost încă aprobat, conform acestuia, grupul de cogenerare ar trebui să intre în funcțiune la sfârșitul lunii octombrie.
"Prin realizarea acestei centrale contribuim la atingerea țintelor de mediu asumate de România. Totodată, se crează premise pentru asigurarea unor noi locuri de muncă dar și obținerea unor fonduri suplimentare la bugetul local", a explicat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău în expunerea de motive.
Pe lângă producerea de energie electrică, Primăria Bacău speră ca, odată cu darea în folosință a instalației de cogenerare, să rezolve și problema furnizării către populație a energiei termice pe timpul iernii.
"Această instalație va fi astfel proiectată încât să asigure și rezerva parțială a instalațiilor deținute de CET ce urmează să folosească biomasă pentru producerea energie termice", se mai arată în expunerea de motive. Finanțarea întregii investiții va fi realizată de către firma Austriacă iar Primăria Bacău va contribui cu un teren în suprafață de 50.000 de metri pătrați.