Ivabradina, un medicament care costă doar 12 euro pe săptămână, i-ar putea salva de la moarte pe pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă
Testele clinice, care au durat doi ani, arată că ivabradina, cunoscută şi sub numele de Procoralan, scade cu 26% riscul de a muri din cauza insuficienţe cardiace şi reduce cu 25% durata spitalizării, scrie The Guardian. Unul dintre experţii care a luat parte la studiu spune că rezultatele sunt atât de spectaculoase încât îl forţează să schimbe felul în care îşi trata pacienţii suferind de această boală. Estimările cele mai rezervate arată că cel puţin 10.000 de oameni ar putea fi astfel salvaţi anual de la moarte numai în Marea Britanie.
Medicamentul numit ivabradină sau Procoralan este deja folosit în Marea Britanie pentru a trata angina, dar rezultatele testelor clinice, prezentate la Stockholm, la întâlnirea anuală a Societăţii Europene de Cardiologie, indică faptul că medicamentul ar putea fi folosit cu succes pentru a-i trata pe pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă moderată sau severă. Pe parcursul a doi ani, ivabradina a redus cu 26% riscul de deces în rândul celor care suferă de această boală şi a avut un impact similar asupra probabilităţii ca aceştia să fie internaţi în spital din cauza agravării stării de sănătate. La testele clinice au luat parte 6500 de persoane din 37 de ţări, cărora le era deja administrat un tratament standard, cu beta-blocante. Cu toţii sufereau de insuficienţă cardiacă cronică, având pulsul de peste 70 de bătăi pe minut. Cercetătorii, conduşi de profesorul Karl Swedberg, de la Spitalul Universitar Sahlgrenska, din Suedia, au constatat că ivabradina reduce substanţial şi semnificativ riscurile asociate insuficienţei cardiace, atunci când este adăugată tratamentului convenţional.
În Europa, aproximativ 14 milioane de oameni suferă de insuficienţă cardiacă, iar est