Îndemnul la greva fiscală capătă tot mai mulţi adepţi, iar Societatea Academică din România cere abrogarea OUG 58/2010 şi demiterea celor care au conceput-o. În acelaşi timp, avocatul Gheorghe Piperea crede că, dacă greva va fi dusă la bun sfârşit, va fi un precedent important.
Dezarmaţi de noile modalităţi de plată a contribuţilor către stat, un grup de aproape 4000 de oameni îndeamnă de câteva zile la grevă fiscală. O petiţie on-line a strâns aproape 2400 de semnături în numai 24 de ore, urmată de protestul din faţa Ministerului de Finanţe, unde ziarişti, scriitori, regizori şi-au scandat nemulţumirile faţă de noile proceduri de plată a impozitelor pe veniturile din drepturi de autor. Tot în replică la politicile fiscale împovărătoare, a apărut şi un grup de iniţiativă care doreşte să înfiinţeze Alianţa Plătitorilor de Taxe, după model englez. În Marea Britanie organismul strânge peste 60.000 de membri care stau cu ochii pe cum sunt cheltuiţi banii publici.
SAR: „OUG 58/2010 are probleme de concepţie"
Ieri, Societatea Academică Română s-a alăturat acestor demersuri, cerând abrogarea OUG 58/2010 şi a normelor sale de aplicare, precum şi demiterea celor care au redactat sau au avizat ordonanţa şi normele. Concluzia SAR este că actul normativ „are probleme majore de concepţie şi redactare". Organizaţia recomandă contribuabililor să nu depună nici un fel de declaraţii până când OUG nu va fi clară şi corectă. „În practică, autorităţile fiscale vor avea puteri absolute asupra contribuabililor, care riscă să fie sancţionaţi pentru că interpretarea pe care ei o dau acestei definiţii diferă de cea a organeleor fiscale. În plus, nu se ştie ce înseamnă din punct de vedere juridic reconsiderarea unor activităţi şi nici dacă acest proces va conferi persoanelor în cauză aceleaşi drepturi ca şi salariaţilor (concedii de odihnă, medicale, pentru îngrijirea copi