Sedinţa de astăzi a Colegiului Prefectural desfăşurată la Sala Mare a Prefecturii a scos la iveală o situaţie ruşinoasă pentru autorităţi, şi anume faptul că două instituţii deconcentrate, în speţă Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Brăila prezintă date diferite despre stadiul pregătirii unităţilor şcolare pentru noul an. Inadvertenţele sunt puse pe seama unei comunicări deficitare.
În timp ce directorul Executiv al DSP, Valerică Avram, spune că numărul unităţilor autorizate sanitar la data de 15 august reprezintă 39,57% din total, la Inspectoratul Şcolar Judeţean procentul din evidenţe este dublu.
Pus în faţa realităţii, şeful ISJ spune că vina aparţine directorilor unităţilor şcolare care n-au mai catadicsit să se deplasese la DSP să reinnoiască pe propria răspundere autorizaţiile sanitare de funcţionare.
Probleme de acest gen sunt în special în mediul rural unde ISJ-ului spune că numai 18% din unităţi au autorizaţii sanitare de funcţionare deşi în unele locaţii s-au amenajat grupurile sanitare.
„În mediul rural, Ministerul ne-a cerut să avem un procent minim de 5%. Noi încercăm să facem acel 18% măcar 11%", a precizat inspectorul şcolar general Viorel Botea.
Acesta a asigurat că va solicita directorilor unităţilor şcolare cu astfel de probleme să verifice şi să rezolve situaţia cât mai rapid.
„Pentru mine nu este important să fiu în contradicţie cu directorul DSP ci să avem ce este necesar pentru copii", a adăugat Viorel Botea.
Potrivit directorului DSP, Valerică Avram, unităţile şcolare din mediul rural pot fi autorizate sanitar dacă au minimum de condiţii impuse de lege: alimentare cu apă potabilă, grupuri sanitare cu numărul de cabine necesar; o groapă vidanjată.