Valoarea amenzilor aplicate de CJPC în acest an însumează 924.050 lei. Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost oprite temporar de la comercializare 3.672 kg de produse şi alte 206 kg au fost scoase definitiv de pe piaţă.
„S-a constatat de asemenea lipsa elementelor de identificare ale produsului în limba română, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a produselor declarate de producător, neafişarea preţurilor sau a ţării de origine şi a calităţii legumelor şi fructelor. S-a mai constatat utilizarea în unităţile de alimentaţie publică de alimente ca materie primă cu data limită de consum depăşită. Nu mai vorbim că în destule cazuri nu este înscrisă compoziţia, gramajul sau nu erau afişate preţurile", a precizat comisarul şef adjunct al CJPC, Bianca Tarău.
Telefonic sau on-line
Majoritatea deficienţelor au fost descoperite în urma sesizărilor primite direct, prin poştă, prin e-mail sau telefonic.
„În 62% din cele 24 de cazuri, sesizările au fost întemeiate, drept pentru care consumatorii au fost repuşi în drepturi", a explicat şeful CJPC Brăila.
Reclamaţiile înregistrate au vizat în principal comercializarea de produse alimentare în magazine specializate sau în unităţi de alimentaţie publică care prezentau data durabilităţii minimale depăşită, cu proprietăţi neconforme. Este vorba despre produse mucegăite, cu corpuri străine de natura produsului sau cu urme de la rozătoare.
„De multe ori, am găsit în pâine resturi de la saci dar nu m-am dus să reclam. Am mai spus vânzătoarei unde fac cumpărăturile să anunţe fabrica, poate aşa se rezolvă problema", ne-a declarat Ioana Ionescu, 45 de ani.