Primul proiect pentru comunitate pe care l-a iniţiat la 20 de ani avea o valoare de două milioane de lei vechi. În prezent are două slujbe, a treia în perspectivă şi conduce o fundaţie.
Spune că a fost prins în naşterea mişcării de voluntariat în Zalău printr-o întâmplare. „Cei de la Pro Vobis, din Cluj, căutau un coordonator la Zalău, dar nu le-a plăcut niciunul din candidaţi şi m-au rugat să mă ocup eu pentru o vreme”, explică Alin Prunean, preşedintele Fundaţiei Agapis.
„Se întâmpla prin 2001 sau 2002”, îşi aminteşte cel care, mai apoi, a devenit directorul Centrului de Voluntariat din Zalău.
De la 200 de lei la 2.500 de dolari
A înfiinţat Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare Locală „Agapis” în Ileanda, satul natal, pe când avea 20 de ani. Primul proiect al fundaţiei a fost în 1996 şi era de două milioane de lei vechi.
„Era vorba de un seminar prin care promovam beneficiile tehnicii de calcul, deoarece existau două calculatoare în Ileanda, unul la primărie şi unul la fosta SMA (Secţia de Mecanizare a Agriculturii – n.r.). Nu erau pornite niciodată, de teamă să nu se strice”, povesteşte tânărul. În consecinţă, a adunat la Căminul cultural elevi şi angajaţi de prin firmele şi instituţiile locale pentru o videoproiecţie despre calculator şi internet. „În vremea aceea videoproiectorul era ceva desprins din science-fiction”, explică tânărul din Ileanda.
În anul următor, prinzând curaj, a continuat acest seminar cu un curs de utilizare a calculatorului şi a tehniciii informatice, finanţat de această dată cu 2.500 de dolari de către Fundaţia de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice.
Grevă pentru vizele copiilor
În 1999, a demonstrat că poate să învingă şi procedurile şi birocraţia, pentru un grup de copii şi tineri din Ileanda, care ar fi trebuit să ajungă la Madrid. „Nu ştiam