Judeţul Buzău ar putea deveni gazda celui mai mare parc de centrale eoliene din Sud-Estul României. Comuna Gherăseni este locul în care se fac, acum, studii pentru instalarea unui parc de eoliene, care va aduce profituri uriaşe comunităţii locale.
Pe izlazul din localitatea buzoiană Gherăseni se fac deja studii iar dacă rezultatele sunt pozitive anul viitor se începe construcţia. La final, localnicii vor avea parte de iluminat public în comună gratuit, iar în visteria Primăriei vor intra anual mai bine de 60.000 de euro.
Cu o populaţie de 3.200 de locuitori, Gherăseni va fi prima comună buzoiană care va avea lumină de la morile de vânt. Administraţia localităţii se asociază cu investitorul şi în acest mod va adue bani la buget.
Tradiţie în negocieri
De-a lungul timpului, la Primăria Gherăseni s-au perindat mai mulţi investitori care s-au arătat interesaţi să construiască pe izlazul din comună un parc de centrale eoliene. Zona este una aflată, cum spun specialiştii, „în calea vântului".
Aflată în inima Bărăganului, comuna „beneficiază" în toate anotimpurile de vânt puternic şi se poate lăuda şi cu un izlaz mare, pe care ar încăpea şi animalele, măcar într-o parte a acestuia. Un singur investitor a venit însă cu o ofertă concretă.
„Am bătut palma"
"A venit un reprezentant al firmei Tecon din Bucureşti cu un plan concret, mi-a explicat ce vrea şi care este planul şi am bătut palma", povesteşte Vasile Ţintă, primarul comunei.
Mai mult: "Ei au vrut iniţial să le concesoinez terenul dar nu am fost de acord şi suntem un fel de asociaţi. Eu îi pun la dispoziţie terenul iar el în dă în schimb 3.000 de euro pentru fiecare turbină anual şi îmi furnizază 100.000 de kilowaţi anual", ne-a mai declarat Vasile Ţintă, primarul comunei Gherăseni.
Firma Tecon din Bucureşti este specializată în construcţii şi proiecte de investi