Preţul pe metrul pătrat al locuinţelor din Bucureşti a scăzut cu circa 45% în intervalul martie 2008-iulie 2010, până la 1.245 euro/mp. Sursa: Vlad Stanescu
Astfel, în intervalul menţionat, proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni au fost cei care şi-au redus cel mai mult pretenţiile, potrivit imobiliare.ro.
În martie 2008 s-a înregistrat cel mai ridicat preţ al locuinţelor din Capitală. Ulterior, pe fondul crizei financiare, atât proprietarii, cât şi dezvoltatorii au început să reducă preţurile, dând practic startul ieftinirilor la nivel naţional.
Totuşi, preţurile cerute de proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni sunt mai mari decât cele afişate de vânzătorii din provincie. De exemplu, pentru un apartament cu 2 camere, cu o suprafaţă de 73 de metri pătraţi situate pe bulevardul Magheru din Capitală, proprietarul cere 98.000 de euro, adică 1.342 euro/mp. Spre comparaţie, pentru un apartament tot cu 2 camere, cu o suprafaţă de 57 de mp, amplasat într-un bloc din Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, proprietarul speră să primească 63.000 de euro, adică 1.105 euro/mp.
Preţul mediu a fost de 1.023 euro/mp util în luna iulie 2010, cu aproape o treime mai mic faţă de valoarea înregistrată în mai 2008.
Cluj-Napoca este oraşul în care piaţa imobiliară sfidează criza: dacă în restul ţării preţurile scad, aici ele cresc.
''Factorul local influenţează semnificativ evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară, tocmai de aceea, asistăm la diferenţe de la un oraş la altul. În Timişoara preţurile au luat-o la vale puternic de la începutul acestui an scăzând cu peste 10%. În Cluj-Napoca, pe de altă parte, ultimele luni au adus creşteri de preţ, astfel încât valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar dacă în prima lună din an, aceasta era de 994 euro/mp util'', susţine Adrian