Şi-a dorit să ajungă la noi când l-a auzit pe Ceauşescu, în 1968, cum se contrează cu ruşii. Un neamţ-sadea s-a îndrăgostit de România. Fost ofiţer de tancuri al Bundeswehr-ului, Valentin Treml a venit prima dată pe meleagurile noastre în 1998, fredonând din „Jagdchoruss". Între timp a învăţat româneşte, s-a căsătorit cu o româncă, şi acum fredonează prin casă „Valurile Dunării".
GALERIE FOTO AICI
Valentin Treml are 70 de ani şi şi-a dorit să ajungă în România încă din anul 1968. Practic, atunci, a simţit că soarta lui este în România, chiar dacă toată viaţa a servit armia germană.
„Pentru mine a fost un şoc declaraţia lui Ceauşescu, atunci când a întors spatele ruşilor. Era ceva de neînchipuit pe vremea aceea ca o ţară ca România, pe care noi o vedeam ca o mică republică deja sovietizată, să se pună cu mamutul care era U.R.S.S. Atunci am spus că vreau să văd România şi uite că am ajuns să şi locuiesc aici", ne-a declarat Valentin Treml.
Jumătate român
Fostul ofiţer de tancuri Valentin Treml a rămas văduv încă din tinereţe. După venirea sa în România, în 1998, a cunoscut-o pe Margareta, 53 de ani, o moldoveancă neaoşă, din Iaşi, profesoară de germană, care încerca să-l convingă că România este o ţară minunată.
"Eram la un forum. Dar el era deja convins. Mănâncă sarmale, mici cu muştar şi ceafă de porc la grătar cu mujdei ca un moldovean de-al nostru", spune Margareta.
Şi nu numai. "Îmi place şi Grasa de Cotnari, e mai bun decât Rheingold", spune, zâmbind, Treml. S-au căsătorit în 2002. Nu au copii.
Primul contact
Primul contact cu militarii români l-a stabilit în anul 1997 când lt.col., pe atunci, Mihai Tofan, actualmente general de brigadă, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie, urma cursurile Academiei de Conducere ale Bundeswehr.
Lt.col. Treml şi-a expus planurile pe care le a