Cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Dan Golban încearcă să aducă în lumea virtuală cât mai multe informaţii legate de tradiţiile autentice româneşti.
A urcat prima dată pe scenă în clasa I, la serbarea de sfârşit de an şcolar. În liceu, a participat la toate concursurile de intepretare a muzicii populare. N-a fost concurs de la care să plece fără un premiu. Apoi a venit contactul cu radioul şi televiziunea. În 1991 a făcut primele înregistrări radiofonice, la Radio Cluj, dar şi primele filmări la TVR Cluj şi Bucureşti. Maria Dan Golban a participat la nenumărate emisiuni de profil, însă cea la care ţine în mod deosebit este „Tezaurul folcloric”, binecunoscuta emisiune realizată de Mărioara Murărescu. „În 1995 am participat pentru prima dată la emisiunea «Tezaur folcloric». Este cea mai veche şi cea mai valoroasă emisiune de profil. Orice interpret de folclor îşi doreşte să participle le ea. Tezaur folcloric este ca o carte de vizită. Cei care s-au lansat în această emisiune, s-au şi consacrat”, spune clujeanca Maria Dan Golban.
A pus tradiţia pe internet
Din anul 2002 şi până în 2009, Maria Dan Golban a fost referent la Centrul Judeţean de Conservare a Patrimoniului şi Culturii Tradiţionale Cluj. În această calitate, a contribuit la păstrarea tezaurului folcloric şi prin faptul că a adunat informaţii, fotografii şi cântece, pe care le-a postat pe internet. „Am realizat pagini de internet şi bloguri pentru peste 30 de artişti populari, printre care se află Sofia Vicoveanca, Maria Tănase, Ion Cristoreanu, Veta Biriş sau Sava Negrean Brudaşcu”, spune interpreta.
Cântecele româneşti care se regăsesc în repertoriu său au fost adunate cu mult sârg, din zona Clujului. În ultimul an, spune că a avut privilegiul să se ocupe de patrimoniul cultural al judeţului Cluj, în calitatea de director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură,