Recondiţionarea produselor alimentare retrase din consum, amendată cu până la 10.000 lei
Păstrarea alimentelor în condiţii improprii, sancţionată cu până la 6.000 lei
Pentru nerespectarea normelor de igienă în unităţile publice, agenţii pot plăti şi 3.000 lei
Recondiţionarea produselor alimentare retrase din consum ca fiind necorespunzătoare condiţiilor de calitate şi refolosirea ca materie primă a preparatelor culinare finite, amestecarea tocăturilor de carne crudă cu cele tratate termic, precum şi folosirea repetată a grăsimilor alimentare la operaţiunile de prăjire şi încorporare în preparate a grăsimilor folosite la prăjire, va fi amendată cu sume de la 2.000 până la 10.000 lei, se arată într-un proiect elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Conform documentului, constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 2.000 la 6.000 lei şi recepţia şi introducerea în procesul de producţie sau de prelucrare a materiilor prime şi auxiliare, semifabricate sau finite, cu modificări şi fără constatarea salubrităţii lor de către persoane răspunzătoare, pe baza certificatelor de calitate eliberate de către furnizori.
Aceeaşi amendă va fi aplicată şi pentru nerespectarea normelor de igienă la prepararea şi păstrarea cremelor de ouă, a maionezei şi a produselor de carne speciale, precum şi în cazul păstrării, transportului şi servirii îngheţatei.
Nerespectarea condiţiilor de depozitare, expunere şi manipulare, existenţa unor spaţii necorespunzătoare manipulării produselor, funcţionarea defectuoasă a aparaturii de control, vânzarea produselor expirate şi refolosirea sau comercializarea veselei de unică folosinţă vor fi amendate, potrivit proiectului ANPC, tot cu sume cuprinse între 2.000 şi 6.000 lei.
Neetichetarea corectă a alimentelor, sancţionată cu până la 3.000 lei
Neetichet