Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infestare cu West Nile, iar două au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate.
Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile fiind în evaluare, a precizat ministrul Cseke, anunţă Mediafax.
Cele şapte cazuri de West Nile s-au înregistrat în Sibiu (două), Constanţa, Galaţi, Dolj, Teleorman şi Bucureşti.
Citiţi şi:
Şapte morţi în Grecia din cauza infectării cu virusul West Nile
Ce boli transmit cu adevărat insectele
Cele două persoane, care au decedat din cauza virusului şi a altor afecţiuni asociate, aveau 75 şi 79 de ani.
Ministerul Sănătăţii a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor măsuri suplimentare privind organizarea supravegherii West Nile la nivelul tuturor eşantioanelor de asistenţă medicală, a situaţiilor de risc şi ale cazurilor de boală compatibilă cu virusul.
Măsurile vizează intensificarea activităţii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infecţiei implementate încă din anul 2008 pe baza reglementărilor din Comisia Europeană.
Cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor sau a secţiilor de boli infecţioase, trebuie imediat raportate telefonic.
Atenţionarea medicilor de familie, mai ales în zonele în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire, şi trimiterea la secţia de boli infecţioasă a tuturor cazurilor de stare febrilă fără o cauză clară elucidată, sunt alte câteva măsuri anunţate de ministrul Sănătăţii.
În conformitate cu arondarea teritorială stabilită, s-a solicitat intensificarea reţelei de supraveghere în vederea asigurării diagnosticului bolii West Nile la nivelul institutului Cantacuzino şi a Centrului Regional de Sănătate C