Două persoane au decedat şi alte şapte au fost spitalizate în urma infectării cu virusul West Nile, a anunţat luni seară, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare, a precizat ministrul Cseke.
Cele două persoane au decedat în zilele de 19 şi 21 august, aveau vârsta de 75, respectiv 79 de ani şi proveneau din Bucureşti şi din localitatea constănţeană Băneasa. Victimele sufereau şi de alte afecţiuni.
Persoanele infectate provin din judeţele Galaţi, Teleorman, Dolj, Constanţa, Alba, Sibiu, Mureş.
Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor, însă Geza Molnar, membru al Comitetului Naţional de Vaccinologie, a declarat: "Da, vom mai avea cazuri. Mai ales acum, dacă scotocim cu atenţie fiecare caz suspect. Însă nu mă aştept la epidemie. Acum, situaţia e schimbată faţă de epidemia din 1996, când primele cazuri s-au înregistrat la începutul lunii iulie". În România au fost diagnosticate, în 1996, 330 de cazuri din cele 2.000 estimate.
Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Sursa de virus o reprezintă păsările migratoare, însă ele nu pot transmite boala direct la om, ci doar prin intermediul ţânţarilor.
Ministerul Sănătăţii a anunţat forurile europene şi a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie. Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.
Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să foloseasc