Numărul solicitărilor a crescut alarmant, militarii ajungând la cinci intervenţii pe zi din cauza sătenilor care dau foc la vegetaţia uscată, apoi lasă flăcările nesupravegheate. În majoritatea cazurilor, vinovatul este de negăsit.
Numărul incendiilor izbucnite la vegetaţia uscată creşte de la o zi la alta, media fiind de cinci pe zi. Săptămâna trecută, pompierii au fost solicitaţi la 16 astfel de intervenţii.
La acestea se adaugă însă alte 10 cazuri în care au acţionat voluntarii din comunele afectate. Incendiile izbucnesc, de regulă, pe ogoare, islazuri comunale sau chiar în zonele cu liziere, atunci când oamenii dau foc urscăturilor, pentru a-şi curăţa pământurile.
Flăcările, scăpate de sub control, se extind însă rapid.
Vinovaţii , greu de găsit
Vinovaţii pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 2500 lei. Problema este însă că, de cele mai multe ori, nu pot fi depistaţi. “Ca să aplici sancţiuni, în primul rând trebuie să găseşti fătpuitorul.
Or, în majoritatea cazurilor, nu găsim pe nimeni, pentru că văd că incendiul scapă de sub control şi fug”, ne-a precizat căpitanul Liviu Borugă, şeful Centrul Operaţional “Drobeta”.
Pentru astfel de intervenţii, pompierii au dotarea necesară. În cazul în care li se solicită sprijinul în zone greu accesibile, cu teren accidentat, pompierii ajung cu autocamioane 4x4 şi intervin cu mijloace individuale: lopeţi, mături, cazmale sau rucsacuri stingători.