Trei studenţi la arhitectură au avut inedita idee de a mobila o cafenea din oraş cu scaune, mese, lămpi şi lambriuri din carton. Dan Paul, Tiberiu Bucur şi Bogdan Goţia sunt colegi la arhitectură în anul cinci. Îşi fac singuri mobila de când s-au mutat în chirie.
„Am găsit un apartament în Zorilor în care ne-am hotărât să ne mutăm. Dar a fost gol, fără nimic în el. Nu ne-am fi permis să cumpărăm mobilă. Aşa că am început să improvizăm“, povesteşte Tiberiu. În ceea ce priveşte folosirea cartonului, sâmburele ideii a apărut în sala de curs, când unul dintre profesori a adus în discuţie că se făcuse aşa ceva prin America anilor ’70.
Din aproape în aproape, au aflat că unul dintre prietenii lor urma să îşi deschidă un bar şi avea aceeaşi problemă ca şi ei: locul era gol. „Clujul e un oraş studenţesc, boem. Probabil că ideea noastră nu ar fi prins în altă parte. Aici a picat numai bine“, spune Bogdan. „Lumea la început a fost foarte întrebătoare. Nu ştia dacă ţin sau nu scaunele. Dacă se pot lăsa de tot pe spătar, pe masă. Dar s-au convins repede“, povesteşte Dan. Recunoaşte, zâmbind, că au făcut multe încercări până să ajungă la varianta finală. „Primul nostru scaun a stat pe picioare patru ore“, râde studentul.
Ideea studenţilor a devenit cu rapiditate un success de marketing pentru localul prietenului lor, în apropierea căruia cei trei şi-au amenajat un atelier de lucru: câteva încăperi pline cu carton, scule de tăiat şi bidoane de lipici.
Afacere „verde“
Cartonul folosit este reciclat. „Luăm rebuturi. Cartoane duse la reciclat, cutii luate de la magazine. Am putea să spunem că facem o treabă eco în adevăratul sens al cuvântului. Iar după ce se degradează, le ducem tot la centrele de reciclare. Reciclăm până şi ce am reciclat. Nimic nu se pierde“, povesteşte Bogdan. Durata de viaţă a unui astfel de mobilier diferă în funcţi