Consumul de margarină îmbunătăţită cu omega 3, în paralel cu medicamentele specifice, nu scade cu nimic posibilitatea ca pacienţii cu afecţiuni cardiace să facă un atac de cord, spun specialiştii germani. Sursa: Hepta
Un studiu desfăşurat pe durata a 40 de luni, la care au participat 400 de voluntari cu probleme cardiace, a demonstrat că dozele mici de omega 3 din margarina pe care o consumau nu reduceau riscul de infarct sau alte afecţiuni cardiace la care aceştia erau expuşi.
Noul studiu ridică un semn de întrebare cu privire la beneficiile omega 3, în condiţiile în care numeroase cercetări anterioare au subliniat efectele pozitive pe care aceşti acizi graşi le au asupra menţinerii sau chiar a redobândirii sănătăţii inimii.
Margarinele folosite în cadrul studiului au fost produse de către gigantul Unilever, scrie Reuters.
Medicamentele sunt cheia
Cu toate acestea, doctorii spun că nu se grăbesc să schimbe practica medicală, aşa că mulţi continuă să prescrie capsule cu omega 3, inclusiv Lovaza (produs de GlaxoSmithKline), pentru reducerea nivelului de trigliceride, un tip de grăsime sangvină care determină blocarea circulaţiei sângelui prin artere.
"Studiul nostru va fi perceput, cu siguranţă, drept unul negativ, însă, cei care au fost entuziaşti cu privire la efectele acizilor graşi omega 3 asupra inimii, vor rămâne în continuare entuziaşti, în timp ce scepticii vor continua să fie neîncrezători", spune doctorul Scott Wright, de la Mayo Clinic, SUA, unul dintre autorii cercetării.
Daan Kromhout, cercetător în cadrul Wageningen University şi coordonator al studiului, a declarat pentru Societatea Europeană de Cardiologie că lipsa de eficienţă a margarinelor cu omega 3 ar putea fi determinată de rezultatele tot mai bune pe care o au medicamentele destinate tratării afecţiunilor cardiace. Ap