Dascălii din Alexandria suspectaţi că au luat mită 500 de lei pentru o notă de trecere se întorc la catedră. Unii dintre profesorii suspectaţi de fraude la sesiunea din vară a Bacalaureatului vor preda în continuare, alţii rămân în arest.
În cazul ultimei fraude descoperite, la Teleorman, inspectoratul şcolar nu a demarat încă o anchetă internă. Justificarea este că „nu ar dori să se suprapună cu ancheta procurorilor". Astfel, profesorii rămân în funcţii şi îşi pot continua activitatea. Lor li s-a cerut doar să nu participe la nicio comisie de examinare în a doua sesiune de Bacalaureat, precizează inspectorul general Constantin Amarie.
El mai spune că instituţia pe care o conduce nu a primit nicio sesizare oficială în privinţa anchetei care le vizează pe cele patru eleve şi 24 de profesori din comisiile de evaluare de la limba română, matematică şi chimie. Între timp, la Grupul Şcolar din Alexandria, unde s-ar fi produs frauda, lucrările din prima sesiune de Bac au fost corectate în prezenţa procurorilor anticorupţie.
În acest dosar, cele patru eleve sunt acuzate că ar fi mituit cu 500 de lei profesorii din comisia de contestaţii, iar procurorii urmează să decidă dacă vor anula sau nu tezele. În cazul anulării, elevele ar fi obligate să mai dea o dată Bac-ul. Horia Chorches, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, spune că elevii implicaţi în scandalul celor 42 de lucrări de Bac xeroxate au dreptul de a susţine din nou examenele în a doua sesiune.
Suspiciuni noi la Cluj
„Lucrările la limba română au fost anulate. Tezele la celălalte materii rămân valabile chiar dacă există noi suspiciuni şi asupra lor", arată inspectorul. În acelaşi timp, Horia Chorches arată că a fost efectuată o anchetă la nivel asupra întregii comisii de la Bacalaureat, însă ceilalţi membri au fost găsiţi nevinovaţi. Cei trei profesori arestaţi - Ioan Rus, Ioan Văidăhă