Cercetarea este un domeniu inca activ in Romania, iar succesele inregistrate sunt extraordinare avand in vedere finantarea pe care o primesc institutele romanesti.
Acad. L.M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes" si seful Departamentului de Medicina Celulara si Moleculara al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti este "parintele" unei descoperiri revolutionare - telocitele.
Acestea sunt un tip de celule ce, desi exista in organism dintotdeauna, nu fusesera descoeprite pana acum. Telocitele au si un rol foarte important - ele sunt celule ajuta ale celulelor stem, cele care contribuie la regenerarea tesuturilor.
"Telocitele nu au fost descrise de nimeni inaintea noastra. Sunt foarte importante pentru viiorul imediat si pe termen mediu in medicina pentru ca sunt celule ajutatoare ale celulelor stem", a spus, la Tv Ziare.com, Acad. L.M. Popescu.
Acesta a amintit si de performatele extraordinare ale Institutului "Victor Babes", fiind propus de 19 ori pentru premiul Nobel pentru Medicina.
Satisfactia in cercetare inseamna ceva mai mult decat bani
Cum fondurile sunt putine, satisfactia unui cercetator sta in "ceva mai mult decat bani", a mai spus acad. L.M. Popescu. Cat despre implicarea companiilor farmaceutice in proiecte de cercetare, acesta spune ca se intampla foarte rar, deoarece nu asa obtin profit, ci din distribuirea de medicamente.
Cat despre salarii, acad. L.M. Popescu spune ca exista norocosi care castiga pana la cateva mii de euro, dar si altii mai putin norocosi care nu isi iau salariul deloc.
"Castigul este variat in funcie de valoare, de pozitie, de situatia concreta, e vorba de cateva mii de euro, dar exista institute de cercetare in care unii cercetatori nu-si iau leafa. Intamplator Babes are o si