Pacienţii care suferă de leucemie, insuficienţă cardiacă, Parkinson vor fi afectaţi de noul sistem de compensare. Două milioane de români cu boli cronice vor trebui să plătească de mâine sume mult mai mari pentru a-şi păstra aceeaşi schemă de tratament.
Tratarea bolilor devine un lux pe care cei mai mulţi români nu şi-l permit. De la 1 septembrie, bolnavii cronic vor fi nevoiţi să scoată din buzunare sume de două până la zece ori mai mari decât pensiile sau salariile lor dacă vor să urmeze aceeaşi schemă de tratament pe care au avut-o în ultimii ani. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu va mai deconta ca până acum medicamentele originale, mai scumpe, pentru bolnavii cronic, ci doar pe cele mai ieftine.
Citiţi şi:
Preţul vieţii pentru o tânără româncă tratată în China: 450.000 de dolari
Bolnavii focşăneni cumpără medicamente la bucată
Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie
Patru moduri în care poţi muri cu zile în România
Se decontează doar medicamentele ieftine
Noua lege a compensării medicamentelor care a intrat în vigoare de la 1 iulie prevede că CNAS va deconta cea mai ieftină substanţă activă dintr-o clasă de medicamente. Iniţial, legea viza doar medicamentele de pe listele A şi B, decontate în proporţie de 90% şi, respectiv, 50%. De la 1 septembrie, legea ar urma să se extindă şi la medicamente din lista C, destinate bolnavilor cronic.
„Bolnavii de leucemie, hepatită, insuficienţă cardiacă, Parkinson sau boli endocrine vor fi nevoiţi să scoată mii de lei din buzunare pentru a-şi continua tratamentul cu care sunt obişnuiţi. CNAS va deconta doar cele mai ieftine medicamente de la noi de pe piaţă. Astfel, pacienţii care nu vor să-şi schimbe tratamentul vor plăti chiar şi de zece ori mai mult", a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţi