Primul lot de persoane din reţeaua care ar fi fraudat statul român cu aproape un milion de lei, reprezentând subvenţii salariale încasate ilegal, a fost prezent în faţa procurorilor anticorupţie.
Printre cei chemaţi s-au numărat şi doi consilieri locali, Lucian Lupu, din comuna Răducăneni, şi Gabriel Barbălată, din localitatea Gorban, consideraţi de anchetatori ca fiind capii afacerii.
Procurorii mai au în vizor 15 firme care ar fi angajat de formă şomeri şi absolvenţi pentru a pune mâna ilegal pe subvenţii, şi la care consilierul Lucian Lupu le-ar fi ţinut evidenţa. Alte 140 de persoane din comunele cele două comune ieşene vor da cu subsemnatul la procurorii anticorupţie în cursul acestei săptămâni. Principalele învinuiri aduse sunt de înşelăciune, spălare de bani, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii DNA cred că o mare parte din banii viraţi prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă Iaşi în conturile societăţilor rămâneau la patroni, şi doar sume infime ajungeau la câţiva angajaţi. „Nu a fost vorba de angajaţi de formă. Sunt oameni nevinovaţi, purtaţi pe drumuri", a spus Lucian Lupu. Acesta a venit la DNA însoţit de Cornelia, soţia sa, învinuită în dosar.
Ea ar fi scris o parte din contractele de muncă, fiind angajată la una dintre firmele implicate. „Dacă am accepta punctul de vedere al procurorilor, ar însemna ca Legea 76/2002 să nu se ma aplice niciodată, iar toţi care beneficiază de aceste fonduri să fie infractori", a spus avocatul Alexandru Iftode, apărătorul uneia dintre persoanele audiate.