Pentru a putea fi înscrişi în unităţi preşcolare, sute de copii romi din ţară au mers toată vara la grădiniţe organizate cu fonduri europene.
Patru bărbaţi aşezaţi pe bordura de pe marginea drumului îşi umplu cu vârf paharele cu vin, lăsând să se scurgă câte o picătură şi "pentru morţi". La colţul Pieţei Rahova, un băieţel de nici zece ani, ars de soare, păşeşte ţanţoş, cu mâinile în buzunar. "Ţigări, ţigări, ţigări avem...", murmură el ca un descântec, cu glas aproape stins, dar suficient de tare pentru urechile fumătorilor.
Cum intri pe strada Pucheni, colţ cu piaţa, un miros greu de gunoi îţi înţeapă nările, gata să ajungă la creier. E ora 10.00 dimineaţa. În spatele pieţei, din trei blocuri gri parcă desenate de o mână nesigură de copil, ţâşnesc câteva antene parabolice ca nişte flori de rochiţa rândunicii pe o câmpie stearpă.
Pe strada care se întinde leneşă, parcă la infinit, au răsărit şi câteva centre comerciale unde îţi poţi cumpăra o tarabă la incredibilul preţ de 799 de lei. Numele bazarului face parcă în ciudă locului: "Doldora".
La şcoală sau în piaţă
La fel de contrastantă pare şi curtea mare, cu tobogane colorate şi un teren de fotbal în mijloc, ceva mai verde decât restul grădinii, pe care este imposibil să nu o observi la numărul 55. În mijlocul curţii stă o clădire îngrijită din ale cărei geamuri zâmbesc personaje din desene animate. E Grădiniţa 169 care nici în plină vacanţă de vară nu s-a lăsat cuprinsă de tăcere.
Dintr-o sală de la parter se aude un cântec vesel din glasuri de clopoţel. 20 de copii romi - care au venit în fiecare zi, de multe ori chiar însoţiţi de părinţi, la grădiniţa de vară organizată cu bani europeni de "Salvaţi Copiii" - dau o serbare de încheiere a cursurilor, cu două săptămâni înainte de a începe cursurile normale la grădiniţă sau la şcoală.