Chiar dacă este dificil de apreciat ce state ar putea da falimet, economistul Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, consideră că nu toate ţările est-europene vor trece cu bine peste măsurile de consolidare financiară. Sursa: Reuters
România, alături de Ungaria şi Ucraina, se numără printre statele din Europa de Est care ar putea da faliment. Mai precis, cele două ţări sunt ''potenţiali generatori de oscilaţii'', a declarat Kenneth Rogoff, într-un interviu acordat publicaţiei vieneze Profil, notează Bloomberg.
Băncile austriece au una dintre cele mai ridicate expuneri pe pieţele est-europene. Din această cauză, Austria va trece printr-un adevărat test de stres, apreciază Kenneth Rogoff.
Cea mai mare parte a capitalului investit în băncile din România provine din Grecia, respectiv aproape 34%, potrivit raportului BNR privind stabilitatea financiară. Pe locul secund se plasează băncile cu capital austriac (21,89%).
Anul trecut, acestea şi-au păstrat poziţia de lider al pieţei interne din punctul de vedere al cotei de piaţă, fiind urmate de cele greceşti.
Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg
Guvernul a alcătuit bugetul pe 2010 pornind de la premiza că economia va creşte cu 1,3%. Numai că economia va continua să scadă şi anul acesta, cu aproape 2%, astfel că Executivul a fost nevoit să aprobe prima rectificare bugetară.
Ministerul Muncii s-a numărat printre instituţiile care au beneficiat de suplimentarea fondurilor alocate, deoarece trebuie să acopere costurile generate de creşterea numărului de şomeri.
În acest context, va fi asigurată doar finanţarea proiectelor prioritare. Pentru alte investiţii, cum ar fi construcţia de locuinţe ANL, reabilitarea drumurilor judeţene sau susţinerea proiectelor de reabilitare termică nu sunt bani. Cel puţin deocamdată.