Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, sustine ca statul roman are mari deficiente, in conditiile in care romanii ajung la concluzia ca mai bine raman asistati decat sa munceasca.
Liderul sindical a discutat cu cititorii Ziare.com despre sistemul de invatamant, sistemul sanitar, salariati si masurile de austeritate luate de Guvern. Acesta sustine ca salariile foarte mici sunt unul dintre motivele pentru care exista un numar mare de persoane care primesc ajutoare de la stat.
Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Dumitru Costin
"Apare un tip de comportament pe piata muncii, in cazul celor care primesc ajutoare de somaj. Nu mai exista o motivatie pentru ei de a iesi din zona de ajutor de somaj, pentru ca diferentele dintre ajutorul de somaj si venitul net sunt foarte mici si daca adaugam cheltuieli de deplasare, alte cheltuieli, ajung la concluzia ca este mai bine sa ramai asistat decat sa iti cauti un loc de munca", adauga Dumitru Costin.
In acest sens, cresterea salariului minim pana la 750 de lei ar fi benefica pentru economie, despre care Costin sustine ca, potrivit definitiei, ar trebui sa fie o suma de bani care sa acopere nevoile de subzistenta.
Liderul sindical sustine ca, in urma analizelor biroului de observatie al sindicalistilor privind piata muncii, exista mari probleme la capitolul educatie.
"Lucrurile arata foarte prost incepand cu componenta educatiei, s-a consatat ca din apcate ceea ce se produce atat in invatamantul romanesc preuniversitar cat si universitar este foarte putin utilizat in piata muncii.
Unul din patru absolventi nu isi gaseste de munca in domeniu
O cercetare facuta la Craiova pe toata regiunea sud-vest si care este valabila pe tot cuprinsul tarii arata ca 25% din cei care absolva institutii de studii superioare nu isi gasesc un