Bataia aplicata celui mai slab, ca asa fac cei ”puternici” - lovesc in general in cel care nu se poate apara -, poarta in Romania genericul "Bataia e rupta din rai". O scuza fara fundament venita dintr-o zona obscura a intelepciunii populare, ideea ca un suflet in formare poate fi strunit doar prin corectii fizice sau abuzuri repetate inca predomina in educatia copiilor de pe la noi. In termeni juridici, "educatia" prin bataie se numeste maltratare si se pedepseste conform legii. La unii - mai sever, la altii - nu. O bona din Florida, SUA, a fost condamnata saptamana trecuta la opt ani de inchisoare pentru batai repetate aplicate unui copil de 11 (unsprezece) luni. La noi, pedepsele se limiteaza inca la daune morale si amenda penala. Dincolo de cadrul legal, un copil batut ramane un copil batut, indiferent daca agresorul ii este ruda sau nu. Intr-un larg consens, parintii romani inca ignora faptul ca violenta de orice fel - fizica, morala sau intelectuala - produce efecte ireversibile. Vezi VIDEO, citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.
Uzul fortei spre a leza integritatea fizica, morala sau psihica a unei persoane poate lua forma unor actiuni fizice - lovirea - sau a unor imagini ori expresii verbale. Pe langa efectele devastatoare pe termen lung, violenta de orice fel - psihica, emotionala, fizica, sexuala - creeaza tipare comportamentale pentru viitorii adulti, care vor perpetua la randul lor abuzul deprins in copilarie, intr-un ciclu nesfarsit al violentei.
"Si pe mine m-a batut tata, si o meritam cu varf si indesat"
Culpabilizarea prin bataie ("de ce ma obligi sa te bat?!"), sau prin presiune pshica si pedepse absurde ("nu faci cum iti spun, nu primesti nimic de mancare") se transmite inca din generatie in generatie, prin parinti, bunici, alte rude apropiate, tutori, bone. "Eu te-am facut, eu te omor" nu ne zgarie urechile, este o