Preţurile locuinţelor din Capitală au suferit cele mai mari ajustări
Dar şi proprietarii şi dezvoltatorii de aici au fost cei mai flexibili
Criza imobiliară a fost mai repede percepută în Bucureşti, iar jucătorii din această piaţă au început să acţioneze mai repede decât cei din provincie.
Proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni au fost cei care şi-au redus cel mai mult pretenţiile. În comparaţie cu valoarea maximă, care a fost atinsă în martie 2008 pentru apartamentele din Capitală, Indicele imobiliare.ro a înregistrat în iulie 2010 o valoare redusă cu 45% şi anume 1.245 euro/mp util. De altfel, proprietarii şi dezvoltatorii bucureşteni au fost cei care au dat startul reducerilor, în Capitală fenomenul manifestându-se cu un avans de până la trei luni înaintea celorlalte mari oraşe din ţară. Dacă în primăvara lui 2008, în Bucureşti preţurile scădeau, în toate celelalte oraşe analizate trendul era opus. "Factorul local influenţează semnificativ evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară, tocmai de aceea, asistăm la diferenţe de la un oraş la altul. În Timişoara preţurile au luat-o la vale puternic de la începutul acestui an scăzând cu peste 10%. În Cluj-Napoca, pe de altă parte, ultimele luni au adus creşteri de preţ, astfel încât valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar dacă în prima lună din an, aceasta era de 994 euro/mp util", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al site-ului imobiliare.ro.
În provincie, oraşul care a înregistrat cele mai importante scăderi a fost Braşovul
Oraşul din provincie în care preţurile au scăzut cel mai mult faţă de perioada maximă este Braşovul. Aici, în iulie 2010, preţul mediu înregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai puţin decât în mai 2008, luna în care a fost atinsă valoarea maximă a preţur