„Un oraş plutitor“ şi „Invazia mării“, de Jules Verne, vor fi distribuite miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei.La bordul unei nave fabuloase se ţese o intrigă captivantă, în timp ce câţiva francezi încearcă să domine natura în neprimitorul deşert Sahara.
Apărut pentru prima dată sub formă de foileton în publicaţia franceză „Journal de Débats" între 9 august şi 6 septembrie 1870, romanul „Un oraş plutitor" a fost apoi pus în vânzare sub formă de volum în luna iulie a anului 1871, cu titlul original „Une ville flottante".
„Invazia mării" este, pe de altă parte, ultimul roman publicat de Jules Verne în timpul vieţii. De fapt, este ultima carte pe care a trimis-o editorului său, Hetzel fiul, spre publicare, în luna decembrie a anului 1904. Titlul iniţial al lucrării era „La mer saharienne" (Marea sahariană), editorul său schimbându-l ulterior. Verne a murit câteva luni mai târziu, în martie. Începând cu luna ianuarie a anului 1905, romanul a început să apară în paginile publicaţiei „Magasin d'Éducation et de Récréation". Prima ediţie a lucrării apărute sub formă de volum datează de la sfârşitul anului 1905.
Titlul cărţii nu este singura schimbare introdusă de către editorul Hetzel fiul. Alături de o serie de intervenţii asupra rolului jucat de anumite personaje în evoluţia intrigii, Hetzel a deplasat, de asemenea, timpul de desfăşurare al acţiunii cu 25 de ani înaintea momentului ales de către scriitor.
Peripeţii pe Atlantic
Subiectul romanului „Un oraş plutitor" este o aventură petrecută la bordul navei „Great Eastern", un vas de dimensiuni fabuloase care chiar a existat în epoca în care a trăit Verne şi a fost, în mod real, cel mai mare din lume până în anul 1901. Fascinat de formidabilul vehicul, cu care chiar traversase Atlanticul, plecând de la Liverpool şi debarcând la New York, Verne îi dedică astfe