Miroslav Dermendjiev, bulgarul de la conducerea RAFO Oneşti, este acuzat că ar fi interzis unei firme să cureţe reziduurile petroliere de la Rafinăria Dărmăneşti, producând un prejudiciu de circa 1,5 milioane de euro.
Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RAFO Oneşti, bulgarul Miroslav Dermendjiev, s-a ales cu dosar penal pentru că nu a permis reprezentanţilor unei firme să ridice reziduurile petroliere din interiorul Rafinăriei Dărmăneşti, controlată tot de el. Pe 11 iunie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti au decis, în dosarul deschis încă din 2007, că Dermendjiev a făcut abuz de încredere şi l-au trimis în faţa magistraţilor.
Avocatul bulgarului, fiul unui judecător de la Curtea Supremă
Mai interesant decât fondul procesului este faptul că mai multe persoane implicate în acest caz au legături de rudenie: unul dintre avocaţii bulgarului, Andrei Gherasim, este fiul unui magistrat influent de la Curtea Supremă - Traian Gherasim, iar jurista de la RAFO, Cristina Iamandi, este nepoata acestuia. Pe motiv că Judecătoria Moineşti este lipsită de obiectivitate în soluţionarea dosarului său penal, Miroslav Dermendjiev a cerut ICCJ strămutarea procesului la o instanţă din alt judeţ. Cererea va fi judecată la Secţia Penală a ICCJ, tocmai locul unde întâmplător sau nu activează judecătorul Traian Gherasim, tatăl propriului avocat.
„Domnul Dermendjiev a apelat la mine doar pentru redactarea unei cereri de strămutare a dosarului de la Judecătoria Moineşti. Cabinetul meu de avocatură nu acordă asistenţă în dosarul de la Moineşti, ci doar în cel de strămutare, şi numai pentru întocmirea cererii. Cum eu sunt incompatibil pentru a pleda la Secţia Penală, cererea de strămutare va fi susţinută în instanţă de un alt avocat", ne-a declarat Andrei Gherasim. În raportul făcut însă de Tribunalul Bacău asupra dosarului în care