Unul dintre cei mai mari traficanţi de arme din lume, rusul Viktor Bout, se află în faţa unui troc de altă natură: libertate contra informaţiilor preţioase pe care le deţine.
Cel acuzat că vreme de 15 ani a fost "creierul" comerţului cu arme către traficanţi de droguri, organizaţii teroriste sau mişcări insurgente răspândite din Columbia până în Afganistan, ştie foarte multe despre domeniul întunecos al crimei organizate şi al serviciilor secrete ruseşti, scrie The New York Times.
În schimbul dezvăluirilor, autorităţile americane ar putea să-i ofere o pedeapsă mai blândă în loc de închisoare pe viaţă într-un penitenciar federal din SUA, unde urmează să fie extrădat din Tailanda, ţara în care este încarcerat din 2008.
„Pentru Bout se pune problema dacă îşi va putea revedea soţia şi fata peste 10-20 de ani. În mod sigur, el poate să furnizeze SUA, dar şi altor ţări, informaţii preţioase", spune Michael Braun, un fost oficial din Departamentul de Justiţie american, implicat în prinderea lui Bout.
Autorităţile americane l-au pus sub acuzare, printre altele, pentru achiziţia ilegală de avioane de marfă cu care a transportat arme în zone de conflict din Africa şi Orientul Mijlociu. Până acum însă, Bout nu a fost prea cooperant cu investigatorii şi a respins acuzaţiile, insistând că nu este decât "un afacerist onest, care a transportat ce a fost plătit să transporte".
România, pe harta lui Bout
Bout, fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat la 6 martie 2008, în Bangkok. El s-a lăsat ademenit de agenţi americani care se dădeau drept membri ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia şi care spuneau că vor să cumpere rachete şi lansatoare de rachete.
La această operaţiune au colaborat şi serviciile secrete din România, întrucât arestarea lui Bout ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti.
Nu