În ultimii cinci ani, 25 de fabrici deţinute de cei mai mari producători ai industriei alimentare şi a băuturilor şi-au închis porţile, aproape 3.000 de persoane fiind disponibilizate în urma acestor decizii de restructurare.
"Interesul principal nu este piaţa locală, ci pia ţa internaţională. Astfel, unităţile de producţie sunt comparate cu rezultatele fabricilor din alte ţări şi doar cele mai bune vor putea supravieţui", a declarat Michael Weiss, vicepre - şedinte şi partener al companiei de consultanţă managerială A.T. Kearney.
Printre companiile care au închis pană la trei unităţi de producţie din 2005 şi pană în prezent se numără atat Bunge Romania - producătorul Floriol şi liderul pieţei locale de ulei vegetal, cat şi producătorul lactatelor Milli şi Napolact - FrieslandCampina Ro ma nia sau Coca-Cola HBC Romania, deţi nătorul brandului de băuturi răcoritoare Coca-Cola. Aceste închideri, care ar putea continua şi în viitorul apropiat, au fost determinate de dorinţa jucătorilor internaţionali de a îşi optimiza producţia la nivel european şi de a reduce costurile.
În plus, multe fabrici localizate în interiorul oraşelor au fost închise fie pentru că producţia nu putea fi mărită, fie pentru ca terenurile pe care erau situate să poată fi vandute, în special în perioada de boom economic resimţită pană în 2008.
"Noile standarde de mediu şi de sănătate impuse de UE determină noi investiţii în unităţile de producţie.
Dacă aceste investiţii nu sunt justificate de o producţie profitabilă, companiile nu au alte opţiuni decat de a închide fabrica", a afirmat vicepre - şedintele companiei A.T. Kearney.
Citiţi în ziarul de maine unde şi-au relocat companiile unităţile de producţie.
În ultimii cinci ani, 25 de fabrici deţinute de cei mai mari producători ai industriei alimentare şi a băuturilor şi-au închis porţile, aproape 3.000 de