Duminică s-a încheiat ultimul weekend de vară al unui sezon estival marcat puternic de criza economică. Bilanţul provizoriu arată că sezonul estival 2010 a stat sub semnul turismului de weekend. Sute de mii de români au luat cu asalt staţiunile la sfârşit de săptămână, însă numărul acestora a fost mai mic decât în anii precedenţi. Turiştii care au venit pe litoral le-au adus profituri frumoase hotelierilor, însă nu acelaşi lucru pot spune patronii de restaurante. „Criza s-a simţit în buzunarele turiştilor. Oamenii au cumpărat mai mult de la supermarketuri", ne-a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia. Pe principala alee de promenadă din Mamaia au apărut tarabe care vând legume şi fructe, dar şi magazine care vând produse alimentare dintre cele mai diverse, de unde turiştii şi-au achiziţionat mai ieftin tot ce au dorit, în detrimentul restaurantelor.
Succes au avut şi autoservirile din staţiuni, unde o masă costă mai puţin decât la restaurant. Îndemnuri de genul: „Doar aici cu 10 lei/Mănânci cât vrei, dar şi bei" au atras turiştii ca un magnet.
„Merge prost, faţă de anii trecuţi, se simte criza", ne-a declarat patronul unui restaurant din centrul Constanţei, care a dorit să-si păstreze anonimatul. Acum, spune el, oamenii se uită de două ori la preţuri înainte să comande ceva.
Alge şi ultraviolete
Sezonul estival 2010 fost marcat şi de prezenţa algelor şi ultravio-letelor. Numai până la 1 august au fost strânse peste 18.000 tone de alge din staţiuni, cu 4.000 mai multe decât în anii trecuţi. În această vară turiştii au avut de înfruntat un pericol nevăzut: razele UV, care pot provoca boli grave. Timp de mai multe zile, specialiştii au anunţat că nivelul acestora este mult peste limita admisă, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe turişti să stea pe plajă de dimineaţă până seara. Duminică s-a încheiat ultimul weekend de v