America sărbătoreşte cu surle şi trâmbiţe retragerea trupelor sale combatante din Irak. Acestea lasă însă urmă sute de proiecte abandonate sau neterminate, ca şi incertitudinea şanselor de pace.
O închisoare de 40 de milioane de dolari zace goală, în mijlocul deşertului, la nord de Bagdad. Un spital pentru copii, de 165 de milioane de dolari, este neutilizat, în sudul ţării. O staţie de tratare a apelor, de 100 de milioane de dolari, în Fallujah, a costat de trei ori mai mult decât era prevăzut, şi totuşi apa este încă deversată pe străzi, transmite Associated Press.
Peste 10% din cei circa 50 de miliarde de dolari pe care SUA i-au cheltuit în Irak au fost irosiţi, potrivit unui audit realizat de o agenţie de control a SUA. Este vorba de circa 5 miliarde de dolari. Această cifră e bazată pe o analiză a peste 300 de rapoarte ale auditorilor inspectoratului general pentru reconstrucţia Irakului şi e probabil subestimată, deoarece nu ia în calcul costurile de securitate, care au ajuns la 17% din unele proiecte.
Col. Jon Christensen, comandantul corpului de ingineri al armatei americane din regiunea Golfului a declarat că agenţia federală a finalizat peste 4.800 de proiecte şi mai are de finalizat 233.
Aproape 600 de proiecte anulate
La plecarea trupelor americane, 595 de proiecte au fost anulate, în principal din motive de securitate. În unele cazuri, miniştrii irakieni au refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru programele finanţate de americani, forţându-i pe aceştia să lase în urmă multe clădiri abandonate.
Preşedintele Barack Obama a adresat aseară naţiunii un discurs din Biroul Oval, spunând că retargerea trupelor de luptă e un moment crucial şi prezentând-o ca pe un succes al mandatului său. Astăzi, la Bagdad, vicepreşedintele Joe Biden participă la o ceremonie ce marchează sfârşitul misiunii combatante a Americii.
„Dis