Cei mai importanti opt producatori de BCA (Beton Celular Autoclavizat) au realizat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 145,6 de milioane de euro, in scadere cu 30% fata de rezultatele inregistrate in 2008.
Scaderea afacerilor a fost dublata de reducerea dramatica a profitabilitatii, in conditiile in care doar 50% din cei mai mari opt producatori de profil analizati de Wall-Street, pe baza datelor publicate de ministerul Finantelor, au reusit sa termine pe plus anul precedent.
Pierderile nete inregistrate de cele opt companii s-au ridicat anul trecut la 33,8 milioane de euro, dupa in 2008 profitul cumulat al jucatorilor din piata de BCA a fost de 15,8 milioane de euro.
Xella Romania, parte a Xella Group, cel mai mare producator de BCA din lume, a avut, in 2009, cea mai mare pierdere, dintre toti producatori de profil. Compania a avut o pierdere de 28,4 milioane de euro, in vreme ce in 2008 reusea sa faca un profit net de 0,8 milioane de euro.
Pierderile companiei s-au datorat insa investitiei de 32 de milioane de euro pe care a operat-o grupul german in prima unitate de productie de pe piata locala.
Capacitatea instalata de productie a fabricii, a carei constructie a durat 12 luni, este de 400.000 de metri cubi anual.
Fabrica a inceput sa produca efectiv din martie, dupa ce la sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010 au fost realizate mai multe teste tehnice si de productie.
Cel mai profitabil producator de BCA de pe piata locala a fost anul trecut Celco Constanta, controlat de omul de afaceri Nicolae Dusu, cu un profit net de 8,1 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 24,7 milioane de euro.
In 2008, compania reusea sa faca un profit net de 12,7 milioane de euro, la afaceri de 31,2 milioane de euro.
Macon SRL, cel mai mare producator de pe piata locala de BCA, parte a grupului Maco