Oficiul European Antifraudă de la Bruxelles şi Departamentul de Luptă Antifraudă de pe lângă Guvernul României investighează o ţeapă de 30 de milioane de euro din fonduri europene SAPARD. În vizor este grupul de firme germane Aton GmbH din oraşul Fulda, care a realizat o veritabilă caracatiţă de firme prin care a reuşit să pună mâna pe imensa sumă destinată, ironic, revitalizării agriculturii româneşti.
Prinşi cu mâţa în sac, nemţii au creat o diversiune prin care au aruncat vina pe asociatul lor din judeţul Timiş, omul de afaceri Nikolaus Mann. Pe numele său au fost deschise mai multe dosare şi a fost declanşată o furibundă campanie mediatică împotriva sa. El este acuzat de foştii asociaţi germani că ar fi deturnat peste 80 de milioane de euro, lucru nedovedit încă de procurorii DIICOT. Diversiunea trebuia să distragă atenţia de la frauda comisă de nemţi, însă de la Bruxelles lucrurile se văd tocmai invers.
Surse din cadrul OLAF de la Bruxelles afirmă că în spatele grupului Aton GmbH ar fi şapte investitori germani, dintre care cel puţin patru sunt foşti ofiţeri de informaţii ai serviciilor din fosta RFG. Aton GmbH a înfiinţat în România o reţea de firme cu profil agricol prin care a fraudat fonduri europene SAPARD. Ei au folosit metoda deja consacrată prin care au achiziţionat utilaje şi alte bunuri de la o firmă la alta, iar ulterior au fuzionat prin absorbţie în alte firme, deţinute tot de Aton GmbH, dar care nu îndeplineau criteriile de eligibilitate. Mai mult, au raportat ca fiind funcţionale obiective finanţate prin SAPARD, dar care nu funcţionează nici astăzi.
Astfel, Aton GmbH a ajuns să beneficieze de nouă proiecte derulate prin programul SAPARD, în condiţiile în care regulamentul european dă voie la maximum două proiecte finanţate pentru o singură firmă. Nemţii au avut patru proiecte pe Măsura 1.1 în valoare