Chiar dacă recolta de floarea-soarelui este mai bună decât anul trecut, procesatorii ameninţă cu scumpiri începând de astăzi. Cauzele invocate de producători pentru umflarea preţurilor sunt criza cerealelor din Rusia sau creşterea cotaţiilor bursiere internaţionale.
Recoltatul florii-soarelui este aproape de final, iar fermierii se aşteaptă la o producţie medie la hectar de aproximativ 1.800 de kilograme, cu 300 de kilograme mai mare decât anul trecut. De asemenea, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producţia naţională va ajunge la 1,4 milioane de tone, faţă de doar 1,09 milioane de tone înregistrate în 2009.
Citiţi şi:
Dieta care protejează ficatul
Cu toate acestea, procesatorii ameninţă că de astăzi vor majora preţul uleiului cu 15%, ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale ale materiei prime şi a faptului că Rusia a interzis exportul de cereale până la anul. „Vom majora preţurile cu 15%. Anul trecut cumpăram materia primă cu 80 de bani kilogramul, iar acum aceasta se vinde cu 1,4 lei", ne-a declarat Vasile Leu, directorul general al Argus Constanţa. Potrivit acestuia, magazinele şi-au făcut în ultima perioadă stocuri mari de ulei, motiv pentru care scumpirea la raft va fi simţită după 12-15 septembrie.
Şi Viorel Zichil, preşedintele patronatului din industria uleiului, spune că preţul materiei prime şi al uleiului va fluctua în funcţie de recolta din ţările vecine. „De exemplu, doi mari exportatori de seminţe oleaginoase, Ucraina şi Rusia, au anunţat culturi slabe din cauza secetei, iar acest lucru va influenţa preţul în bazinul Mării Negre", afirmă Zichil.
Fermieri contra distribuitori
Pe de altă parte, producătorii agricoli spun că procesatorii nu au niciun motiv să majoreze preţurile şi că astfel de ameninţări vin anual, după fiecare campanie agricolă. „Scumpirea este nejustificată, mai ales că la noi fl