Remanierea care bate la uşa Guvernului ar fi a cincea mare schimbare guvernamentală care se petrece sub dubla preşedinţie a lui Traian Băsescu.
După victoria Alianţei D.A PNL-PD la alegerile parlamentare din 2004 şi a lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, PNL-PD-UDMR-PUR au format Guvernul Călin Popescu-Tăriceanu, format din 24 de ministere plus premierul.
PD a fost scos de la guvernare în primăvara lui 2007, la două luni după ce conservatorii părăsiseră Coaliţia de guvernare. A urmat o restructurare guvernamentală, în urma căreia au dispărut opt portofolii din Guvern, aparatul ajungând la 16 ministere plus premierul, împărţite între PNL şi UDMR. Până în decembrie 2008, Guvernul Tăriceanu 2, format din PNL-UDMR, minoritar în Parlament, a condus executivul cu sprijinul din umbră al PSD.
PDL şi PSD au format Guvernul după alegerile din 2008. Băsescu l-a desemnat premier pe Emil Boc, care a venit în faţa Parlamentului cu un nou Guvern, format din 20 de membri.Cele mai mari probleme au fost la şefia Ministerului de Interne, unde au s-au schimbat 4 miniştri în decurs de două luni de zile, în perioada decembrie 2008 - februarie 2009.
Guvernul Emil Boc 1 a guvernat România doar un an, pentru că în preludiul alegerilor prezidenţiale din 2009, PSD s-a retras de la guvernare şi guvernul Boc a fost demis prin moţiune de cenzură în octombrie 2009. Nouă posturi erau libere în Guvern.
După trecerea moţiunii de cenzură, Guvernul a continuat să funcţioneze interimar. Reales în funcţia de preşedinte, Traian Băsescu i-a propus premieri pe Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă. Croitoru a fost respins de Parlament, iar propunerea Liviu Negoiţă nici nu a mai ajuns să fie votată în Parlament, discuţiile fiind blocate din cauza alegerilor prezidenţiale.
În faţa acestei situaţii, Traian Băsescu a mediat o coaliţie PDL-UDMR şi premier a fost propus Emi