Gigantul rus Gazprom oferă Kievului gaze la preţuri chiar şi de şase ori mai mici decât cele actuale, pentru a prelua controlul companiei ucrainene de gaze Naftogaz. Dacă va controla conductele Ucrainei, Rusia îşi va asigura ruta de tranzit al gazelor spre Europa, iar gazoductul South Stream va deveni inutil.
Rusia pune presiuni din ce în ce mai mari pe autorităţile de la Kiev pentru a prelua controlul companiei ucrainene de petrol şi gaze de stat, Naftogaz, sub prelata unui joint venture între această societate şi Gazprom. O astfel de asociere va permite Ucrainei să cumpere gaze ruseşti la un preţ de circa 60 de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Alexei Miller, CEO Gazprom. În prezent, consumatorii ucraineni plătesc între 91 şi 374 de dolari pe mia de metri cubi.
Interesele Rusiei
Această ofertă ar putea fi cu atât mai tentantă pentru Guvernul de la Kiev, cu cât, la 1 august, a fost nevoit să crească preţul gazelor pentru populaţie cu 50%, iar o nouă majorare cu acelaşi procent este programată pentru 1 august 2011.
În timp ce Alexei Miller merge pe ideea unui joint venture, premierul rus, Vladimir Putin, a propus o fuziune între cele două companii. Opoziţia ucraineană se teme că acest lucru ar periclita suveranitatea ţării, întrucât ar însemna predarea în mâinile ruseşti a controlului asupra conductelor de gaze din Ucraina.
Ideea unei fuziuni a celor două companii, apărută în această primăvară, vine în contextul în care 80% din gazele ruseşti care pleacă spre Europa tranzitează teritoriul ucrainean. Din această cauză, conflictul dintre cele două ţări din iarna 2009 a dus la întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către consumatorii europeni. Un sfert din gazele utilizate de Europa provin din Rusia.
De aici a plecat şi ideea conductei South Stream, care ar traversa Marea Neagră ocolind Ucraina. Astfel că, dacă Gazprom ar contro