Becul incandescent de 75W va fi interzis în Uniunea Europeană începând de mâine, 1 septembrie, la exact un an după ce fratele mai mare, de 100W, a fost scos de pe piaţă. Becurile economice sunt cele care le iau locul celor incandescente, dar, pentru unii, schimbarea nu este atât de uşoară.
Valul de repulsie faţă de lămpile fluorescente, cele mai răspândite dintre becurile economice, este uşor de observat în magazine. Europenii îşi fac provizii de becuri de 75W, la fel cum s-a întâmplat anul trecut cu becul de 100W. Producătorii de astfel de becuri au mărit producţia cu 50% în august, ultima lună în care au putut să scoată pe porţile fabricilor becurile de 75W. Magazinele pot vinde aceste becuri până când epuizează stocurile, dar este de aşteptat ca, în primele luni din septembrie, stocul de becuri să fie epuizat. SONDAJCe becuri aveţi în locuinţă?Toate sunt economice Cele mai multe sunt economice Cele mai multe sunt cu incandescenţă Toate sunt cu incandescenţă Jumătate economice, jumătate cu incandescenţă Rezultate
Becurile economice, probleme şi soluţii:
LUMINA CALDĂ vs LUMINA RECE
Problema 1: Becul incandescent este şi un obicei de consum. Lumea s-a obişnuit cu lumina lui "caldă". Acum, când locul îi este luat de economica lampă fluorescentă, consumatorul acuză o "lumină rece", care îl oboseşte în timpul cititului.
Medicii spun că problema este chiar mai gravă. "Lumina difuză oferită de aceste surse de lumină poate provoca diverse probleme celor cu vedere slabă", a spus un specialist al Colegiului Regal al Oftalmologilor din Marea Britanie, Larry Benjamin. Astfel, deşi folosesc cu până la 80% mai puţină energie decât cele convenţionale, becurile economice fluorescente oferă o lumină difuză. Becurile clasice consumă mai mult, dar oferă spoturi de lumină, iar contrastul este ridicat.
Răspuns: Comisia Europeană arată,