Legea care promovează producţia de energie verde nu poate fi aplicată fără avizul Comisiei Europene. Executivul de la Bruxelles nu a primit nici până acum notificarea autorităţilor de la Bucureşti, pentru a aviza schema de sprijin pentru investitori.
Epopeea legislaţiei care stimulează investiţiile în energia regenerabilă din România pare desprinsă din teatrul absurdului. Vestita Lege 220, votată de Parlament şi intrată în vigoare în toamna lui 2008, nu poate fi nici acum aplicată.
Mai citeşte şi:
Furturile de electricitate - o cincime din consumul anual al României
Ea a fost modificată în această vară, în luna iulie, însă, din lipsa normelor de aplicare şi a avizului Comisiei Europene, actul normativ nu produce niciun efect.
Mai mult, în scenă a intrat o nouă propunere de modificare din partea Ministerului Economiei, de data aceasta printr-o odonanţă de urgenţă, pentru preluarea unei directive europene uitate la elaborarea legii.
Între timp, energia produsă de cele câteva turbine eoliene din ţară este preluată în sistem în baza unei hotărâri de guvern din 2004.România şi-a asumat în faţa Uniunii Europene atingerea până în 2020 a unei ponderi de 24% din consum a energiei verzi, de la 17%, cât era în 2005. Legislaţia secundară trebuie finalizată în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi, adică până în octombrie.
O scrisoare pierdută pe drumul Bruxelles-ului
Însă cea mai importantă problemă este avizul Direcţiei de Concurenţă din cadrul Executivului European, întrucât noua lege oferă o schemă de sprijin investitorilor care poate fi considerată ajutor de stat.
Aici începe o nouă scenă a absurdului. Atât reprezentanţii Ministerului Economiei, cât şi cei ai Consiliului Concurenţei ne-au declarat că notificarea schemei de sprijin din noua lege adoptată în această vară a fost transmisă Comis