O nouă specie de velociraptor, descoperită în România, captează atenţia cercetătorilor din întreaga lume. Fosilele au fost găsite în apropiere de Sebeş, judeţul Alba. Avea forma unui curcan ceva mai mare, era carnivor, a trăit în urmă cu circa 70 de milioane de ani şi a fost descoperit în România.
Noua specie de dinozaur biped a primit numele de „balaur bondoc" întrucât avea un corp robust - scheletul era compact, iar oasele erau bine sudate între ele.
Citiţi şi:
Deşi fosilele au fost găsite în septembrie anul trecut de geologul şi paleontologul clujean Mátyás Vremir (39 de ani), de la Societatea Muzeului Ardelean, studiul privind această specie a fost publicat abia săptămâna aceasta în Statele Unite ale Americii. Cadru didactic la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca până în 2005, geologul care a făcut descoperirea, Mátyás Vremir, lucrează din 2006 în Africa, pentru o companie, şi se dedică studiilor geotehnice la Cluj.
El a descoperit până în prezent zeci de dinozauri erbivori, iar anul trecut, când a dat de balarul bondoc, se ocupa de recartografierea zonei, întrucât în hărţile geologice apăreau câteva erori. „Prin recartografierea zonei Sebeş-Alba am descoperit noi situri cu dinozauri. Printre acestea şi cel de la Sebeş, prin intermediul căruia am găsit balaurul bondoc", a explicat pentru „Adevărul" Mátyás Vremir. Nu i-a fost tocmai uşor să dea de fosilele care fac acum furori în lumea ştiinţei. Cercetătorul a explicat că în zona respectivă se sapă anevoios, iar descoperirea a fost făcută chiar lângă albia râului.
„Balaurul pândea şi ataca"
„A fost nevoie să săpăm pe o arie mai mare pentru a evita inundarea zonei. Iniţial, timp de vreo oră, am crezut că este vorba despre un crocodil. Nu-mi venea să cred că aveam de-a face cu un dinozaur carnivor. La săpături am stat alături de fiul meu care, deşi are 8 ani, l-a recunosc