Mai mulţi părinţi dint satul arădean Iermata au cerut socoteală inspectorilor şcolari, după ce au aflat că şcoala, în care le învaţă copiii, va fi desfiinţată. Ei acuză că reducerea unităţii de învăţamânt s-a facut din birou.
Altfel, nu se explică faptul că elevii vor fi mutaţi dintr-o şcoală dotată la nivel european, într-una fără încălzire centrală şi cu Wc-uri în curte. Cei 17 elevi care învăţau până acum în clase comasate, la şcoala din Iermata, ar trebui să înceapă anul şcolar în Moroda, o comună aflată la aproximativ 4 km distanţă. Vestea i-a pus pe jar pe părinţi, care au venit de dimineaţă la Inspectoratul şcolar din Arad.
“De ce să îi trezim de dimineaţă, să meargă prin frig? Vor economie, dar să plătească şoferul pe microbuzul şcolar? Nici nu există şofer, că nimeni nu a acceptat salariul de 350 de lei pe lună”, a declarat unul din părinții nemulțumiți. În acest an şcolar, numărul copiilor de clasa întâi a crescut în satul Iermata, dupa ce mulţi localnici plecaţi în străinătate au revenit acasă.
Oamenii spun că în şcoala din comuna învecinată nici măcar nu exista săli de clasă pentru noii veniţi. “De ce să mut copilul dintr-o şcoală dotată cu centrală termică într-una cu sobe şi cu Wc-uri în curte. Din birou au făcut reducerile. Noi nu ne mai aducem copiii la şcoală. Aici au învăţat şi bunicii nostri, noi am investit bani în ea, comunitatea locală s-a implicat”, adaugă un alt părinte nemulţumit.
“Noi am investit în şcoala din Iermata atât cât trebuie ca să fie o şcoală dotată la nivel european, cum nu sunt şcoli în Arad ”, a declarat Gheorghe Suciu viceprimarul comunei Seleuş. Branc Florin directorul școlii Moroda a spus:
“Unde aveti Wc urile? În curte. Şi încălzirea cum e? Cu sobe. Şi dincolo la Iermata? Încălzire centrală. Unde credeţi că sunt condiţii mai bune? Din punctual meu de vedere condiţii mai bune sunt la Iermata, dar