Un "var" al Velociraptorului, mai masiv si mai letal, care avea de doua ori mai multe gheare uriase la picioare si era mai inclinat spre lupta decat ruda sa cunoscuta pentru viteza, a fost descoperit in Romania.
Un schelet partial al predatorului, numit "Balaur bondoc", a fost descoperit anul trecut de Matyas Vremir, un geolog al Muzeului Societatii Ardelene.
Ramasitele acestui carnivor (cu o lungime de 1.8 pana la 2.1 metri, cap-coada) sunt cunoscute de 10 ani, dar pana acum "nu am stiut unde sa le incadram", a explicat cercetatorul Zoltan Csiki, un paleontolog al Universitatii Bucuresti, citat de Live Science.
In vremurile in care traia Balaurul, acum 65 - 72 de milioane de ani, spre sfarsitul perioadei Cretacice, majoritatea Europei de astazi era sub mare si Romania facea parte dintr-un arhipelag insular.
Scheletul partial include oase ale piciorului, soldului, din sira spinarii, mana, palma, coaste si din coada.
"Este cel mai neobisnuit si ciudat dinozaur pe care l-am studiat in intreaga mea cariera", a declarat cercetatorul Mark Norell, seful catedrei de paleontologie al Muzeului American de Stiinte Naturale.
Acest carnivor avea 20 de trasaturi care nu sunt comune cu "rudele" sale apropiate: o ghiara imensa care iesea din fiecare din degetele mari de la picioare, cu care putea sa sfasie prada, muschi enormi pe solduri, care sugereaza ca se baza mai mult pe putere decat pe viteza si picioare mai scurte si mai robuste.
"Balaur este o noua specie de dinozaur predator, foarte diferit de orice am vazut pana acum", a declarat cercetatorul Stephen Brusatte, de la Universitatea Columbia.
"Anatomia sa sugereaza ca probabil vana altfel decat rudele sale. Spre deosebire de Velociraptor, care era mai mult un 'sprinter', Balaur era mai mult un 'pugilist' si probabil putea sa vanez