Retailerul de încălţăminte Leonardo a obţinut de la creditori aprobarea planului de reorganizare judiciară. Acelaşi anunţ a fost făcut de Flanco săptămâna trecută. Specialiştii vorbesc despre reuşite, în condiţiile în care mai puţin de 5% din companiile intrate în insolvenţă ating această performanţă. Sursa: EVZ
Aprobarea planurilor de reorganizare judiciară în cazul marilor retaileri Leonardo şi Flanco arată că o firmă în incapacitate de plată are şanse de redresare, dacă se iau măsuri.
Retailerul de încălţăminte Leonardo a obţinut de la creditori aprobarea planului de reorganizare judiciară. Asta înseamnă că, urmând nişte paşi stabiliţi de specialişti, compania va scăpa de datoriile existente în următorii patru-cinci ani.
De faliment a scăpat, recent, şi retailerul de electronice şi electrocasnice Flanco, după ce principalii creditori - trei bănci - au votat planul de reorganizare.
"Dacă nu erau de acord cu reorganizarea, micii creditori aveau toate şansele să nu mai obţină nimic, lua banca tot", explică Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolvenţă Transilvania.
El s-a ocupat de planul de reorganizare în cazul retailerului Leonardo. "Acest rezultat li se datorează salariaţilor, furnizorilor şi băncilor, care au realizat că e în avantajul tuturor ca firma să supravieţuiască", e de părere Lotrean. El este încrezător că vor merge pe acelaşi drum şi alte companii cunoscute, aflate acum în procedură de insolvenţă - este vorba despre Diverta şi Boom TV.
Ce angajamente au companiile salvate
Leonardo are trei ani la dispoziţie pentru a-şi plăti datoriile, care se ridică acum la 30 de milioane de euro. În cazul băncilor, termenul poate ajunge până la şapte ani. În cele 11 luni de la intrarea în insolvenţă, retailerul de încălţăminte a închis 42 de magazine, a făcut disponibilizări