În acest moment, în judeţul Galaţi funcţionează două posturi de Jandarmerie Rurală, la Brăhăşeşti şi la Pechea
În cele două unităţi, înfiinţate după 1990, şi care deservesc atât comunele în care îşi au baza, cât şi satele limitrofe, lucrează 20 de jandarmi.
"Aceste două unităti, deşi au un specific de menţinere al ordinii publice, au un statut cu totul aparte in cadrul IJJ Galaţi, având în vedere că îşi desfăşaoră activitatea într-un mediu mult mai periculos decât cele din mediul urban", a declarat lt. Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al IJJ Galaţi.
Istoricul Jandarmeriei Rurale
Înfiinţarea unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pentru respectarea legilor în mediul rural, după modul statelor avansate ale timpului, a constituit o preocupare de seamă a conducerii politice şi militare a României către sfârşitul secolului al XIX-lea, îndeosebi după Războiul de Independenţă.
În anul 1885, prefectul Poliţiei Bucureştilor a iniţiat un proiect de lege pentru organizarea Jandarmeriei în întreaga ţară, iniţiativă nefinalizată. Doi ani mai târziu, în 1887, I. C. Brătianu în expunerea de motive la Legea comunală sublinia că: Gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţia rurală de până acum, a cărei activitate se dovedise nesatisfăcătoare.
Această lege a fost adoptată la 7 mai 1887 şi prevedea organizarea, printr-o lege specială, a Jandarmeriei Rurale, însă lipsa resurselor financiare a întârziat înfăptuirea ei.
După noi şi insistente demersuri guvernul conservator, condus de Lascăr Catargiu, reuşeşte să elaboreze şi să prezinte Parlamentului, în ianuarie - februarie 1893, proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, care este adoptată şi promulgată prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893.
Publicată î