Este adevărat că realitatea este dezagreabilă şi colcăie de probleme acumulate în peste 20 de ani de guvernare proastă şi coruptă, probleme care explodează exact atunci când te aştepţi mai puţin, cum s-a întâmplat pe 16 august, la Maternitatea Giuleşti. Drama bebeluşilor a scos la iveală racilele sistemului sanitar în ansamblul său, dar singura persoană arestată a fost una dintre cele mai bune asistente ATI din Bucureşti, care, probabil, nici nu avea cum să oprească explozia. Guvernul s-a spălat pe mâini de toată tărăşenia, căci acordarea de despăgubiri familiilor îndoliate nu rezolvă niciuna dintre problemele de fond, nici aberaţiile care definesc salarizarea în spitale, unde directorul economic poate câştiga de zece ori mai mult decât un medic specialist şi de peste douăzeci de ori mai mult decât o asistentă; nici lipsa de medicamente, de materiale şi de personal; nici incapacitatea guvernului de a executa silit firmele care nu-şi plătesc asigurările de sănătate, deşi penalizează indivizii care-i datorează câteva zeci de bani. Până la urmă, politicienii au scăpat de scandalul din sănătate doar pentru că a izbucnit scandalul legat de aplicarea Ordonanţei 58. Problemele au rămas însă în continuare grave, profunde şi lipsite de soluţii.
Cazurile de mai sus completează amplul inventar al deficienţelor Guvernului Boc, pe care presa îl realizează de la începutul anului, furnizând suficiente argumente pentru o concluzie tristă, şi anume că actuala putere nu a răspuns exigenţelor pe care i le-a impus istoria: a preluat gestiunea ţării într-un moment greu şi s-a dovedit depăşită de situaţie şi incapabilă de reformă. Problemele sunt vechi, e drept, dar erau cunoscute.
O bilă albă merită totuşi coaliţia de guvernare pentru adoptarea Legii ANI în parlament, în ciuda opoziţiei feroce venite chiar din interiorul său. Probabil că nu ar fi făcut-o fără ameninţarea f