Rompetrol Rafinare şi Ministerul de Finanţe nu au ajuns încă la un acord privind obligaţiunile deţinute de stat. Interpretarea legilor în vigoare este principalul motiv pentru care se înfruntă la tribunal. Deznodământul discuţiilor tensionate dintre KazMunaiGaz (KMG), principalul acţionar al Rompetrol Group, şi Ministerul de Finanţe referitoare la achitarea emisiunii de obligaţiuni va fi cunoscut luna viitoare. Mai interesant este însă modul în care este tratată compania de
Rompetrol Rafinare şi Ministerul de Finanţe nu au ajuns încă la un acord privind obligaţiunile deţinute de stat. Interpretarea legilor în vigoare este principalul motiv pentru care se înfruntă la tribunal.
Deznodământul discuţiilor tensionate dintre KazMunaiGaz (KMG), principalul acţionar al Rompetrol Group, şi Ministerul de Finanţe referitoare la achitarea emisiunii de obligaţiuni va fi cunoscut luna viitoare. Mai interesant este însă modul în care este tratată compania de către autorităţile române. Sau ce rezultă din declaraţiile oficialilor Rompetrol.
Combinaţia dintre fosta rafinărie Petromidia şi compania de extracţie KMG ar trebui să fie perfectă. Rafinăria îşi asigură materie primă ieftină şi un acţionar cu dare de mână, iar kazahii au posibilitatea rafinării şi distribuţiei unei părţi din producţia proprie (de circa 20 milioane tone petrol anual, în timp ce Rompetrol Rafinare a ajuns la un volum de 4,5 milioane tone procesate anual), cu acces la piaţa UE.
KMG a venit cu bani mulţi pentru Rompetrol. Aproximativ 1,6 miliarde dolari pentru achiziţionarea pachetului majoritar şi 1,8 miliarde dolari pentru investiţii în Rompetrol Group într-o perioadă de trei ani. „Rompetrol este în continuare pe pierdere, dar în câţiva ani vom trece pe profit“, spune Dmitri Grigoriev, director financiar al companiei.
Kazahii mai au însă de achitat statului român 603 milioane do