Oricâte reforme, oricâte strategii copy-paste importate de afară şi mai ales oricâţi miniştri cu idei s-ar fi perindat pe la catedra ministerului Învăţământului, sistemul mimetic de însuşire a cunoştinţelor nu s-a erodat deloc. O confirmă un caz senzaţional din Piteşti, singurul oraş legat cu autostradă de Capitală, petrecut la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat.
La proba scrisă de Limba şi literatura română, toţi elevii înscrişi la examenul de maturitate la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Nr. 2, vreo 30 de la număr, au semnat lucrările cu acelaşi nume: ION POPESCU. Aveau cărţile de identitate la ei, altfel nu puteau să intre în examen, dar în loc să-şi copieze numele de acolo au folosit drept sursă de inspiraţie un model de completare furnizat de supraveghetori. Şi supraveghetorii ăştia, s-au gândit ei să complice lucrurile!
În momentul în care şi-au dat seama de inteligenta ispravă a candidaţilor, observatorii, în loc să-i trimită acasă să scrie un caiet întreg cu numele “Ion Popescu”, au schimbat foile de examen şi i-au atenţionat pe tineri să-şi scrie propriile date de identificare. Aşa că unii dintre ei este posibil să treacă şi Bacalaureatul, să se înscrie apoi la un ID şi poate chiar să apară pe listele unui partid. Iar noi ne mândrim în continuare cu olimpicii scoşi din laboratoare, fără să observăm prăpastia tot mai mare dintre aceştia şi realităţile sistemului de învăţământ. Care nu diferă cu mult de cel din sănătate, unde facem operaţii pe cord de mare fineţe, dar în spitale mor pacienţii de la o banală entorsă sau apendicită. Criza aceasta este, din păcate, mai mare şi va avea efecte infinit mai mari decât cea financiară. Parol!
“Zgăbearţă Iftode, să trăiţi”, de pe la minutul 4 pentru cei grăbiţi
Oricâte reforme, oricâte strategii copy-paste importate de afară şi mai ales oricâţi miniştri cu idei s-ar fi perindat