"Piratul" Peter Sunde, unul dintre fondatorii site-ului de "torrents" Pirate Bay, descrie pentru EVZ viaţa sub presiunea Hollywoodului.
În vârstă de 32 de ani, suedezul Peter Sunde Kolmisoppi, unul dintre cei trei fondatori ai The Pirate Bay (www.piratebay.org) - probabil cel mai cunoscut site bittorrent din lume -, vorbeşte despre "pirateria" pe internet ca despre o revoluţie a libertăţii de exprimare.
Dacă cineva ar aduna istoria site-ului, a grupului de "rebeli" suedezi numit "Piratbyrån" ("Biroul de Piraterie"), care propovăduia libertatea printre filmele de pe net, ba chiar şi "exoticul" Partid al Piraţilor, mai nou-înfiinţat, dar cu locuri în Parlamentul European, ar ajunge la concluzia că Suedia e "portul" preferat de "piraţi".
De ce a devenit Suedia "buricul" activiştilor propiraterie? O întrebare la care Peter Sunde încearcă să răspundă într-un interviu acordat EVZ. Cert e că nu e uşor să fii "căpitanul piraţilor", spune el. Încă de la începutul anilor 2000, când activa pe lângă grupul "Piratbyrån", Sunde avea idei care deranjau marile companii de producţie muzicală sau de cinema.
Un proces târziu
File-sharing şi free-sharing, două concepte legate de ceea ce autorităţile numesc "piraterie on-line", făceau istorie în Suedia anului 2004: site-ul Pirate Bay se lansa şi, în nici două săptămâni, scrisori şi reclamaţii din partea celor de la Hollywood - oameni pe care Peter Sunde îi numeşte, scurt, "Mafia Copyrightului" - curgeau către autorităţile suedeze.
Anii de presiuni din partea industriei americane n-au rămas fără efect, în ciuda răspunsurilor suedezilor care explicau că legea lor permitea existenţa unui astfel de site: în 2009, Curtea de Justiţie din Stockholm îl condamna pe Sunde şi ceilalţi doi "piraţi" de la Pirate Bay la un an de puşcărie şi la plata unei amenzi uluitoare de peste 2.70