Fiscul din România nu reuşeşte să colecteze cu succes taxele şi impozitele, însă autorităţile se descurcă foarte bine la capitolul cheltuieli, fapt evident pentru experţii Băncii Mondiale. Sursa: Razvan Valcaneantu
În Bulgaria, unde TVA este de 20%, Fiscul reuşea să adune venituri la buget de 11% din PIB. În România, când TVA se plasa la 19%, Fiscul încasa venituri care reprezentau doar 7-8% din PIB, a explicat economistul şef al misiunii Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna, notează Agerpres.
''Trebuie să vorbim nu numai de nivelul CAS şi al taxelor, ci şi de eficienţa taxării. Avem o mare problemă de conformare pe partea de administrare a taxelor şi este necesară îmbunătăţirea administrării fiscale'', a spus reprezentantul Băncii Mondiale.
Cătălin Păuna a subliniat şi ineficienţa sistemului de asigurări de sănătate: 6 milioane de contributori susţin 21 de milioane de beneficiari.
''Orice ai face la nivel de politici publice este imposibil să ai un sistem de sănătate funcţional atunci când mai puţin de o treime din populaţie plăteşte serviciile medicale'', a mai spus economistul şef al misiunii BM în România.