Comparativ cu operaţiile clasice, foarte invazive, tehnicile chirurgicale asistate de robot oferă numeroase avantaje în cazul cancerului de laringe, susţine doctorul Stéphane Hans de la Spitalul Georges Pompidou din Paris, autorul primei ablaţii totale de laringe prin cavitatea bucală.
SIMPTOME
Acest tip de cancer se poate dezvolta în diferite zone ale laringelui, dar, frecvent, el are ca punct de plecare partea mediană, acolo unde se găsesc coardele vocale. Semnul elocvent al bolii este disfonia progresivă (alterare a vocii din cauza unor leziuni ale coardelor vocale, ale nervilor laringieni sau ale unor centri). Pacientul se plânge permanent de răguşeală. El mai trebuie să fie alertat şi de prezenţa altor semne: spută cu sânge, oboseală, pierdere în greutate, tuse persistentă... Durerea şi dificultăţile de respiraţie şi de înghiţit apar mult mai târziu. În cazul unui cancer în stadiu avansat, localizat la laringe, chirurgii specializaţi în oncologie ORL se concentrează pe tratamentele numite de conservare a organului, respectiv chimioterapie, radioterapie sau asocierea celor două terapii.
ELIMINARE TOTALĂ SAU PARŢIALĂ
Aproximativ 70% din pacienţi reacţionează bine la aceste terapii, beneficiind de conservarea laringelui.
În schimb, 30% nu răspund la chimio sau radioterapie, înregistrând o recidivă a tumorii după stoparea acestor tratamente. La aceşti pacienţi, o rezecţie parţială sau totală de laringe este o soluţie care trebuie luată în calcul. Pacienţii trebuie să ştie că, în cazul unei ablaţii parţiale de laringe (laringectomie parţială), ei pot să mănânce şi să respire ca înainte de operaţie, după finalizarea cicatrizării. Pacienţii trebuie supuşi, în general, unei traheostomii temporare, până la refacerea postoperatorie. Incizia este închisă şi pacientul respiră normal.
În schimb, în cazul unei laringe