Doar 394 de şcoli din cele 544 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa sunt autorizate. Dintre acestea, 99 au planuri de conformare din cauza lipsei de igienă, iar alte 150 nu au reuşit să intre nici măcar în posesia unei autorizaţii provizorii din cauza lipsei apei şi a WC-urilor.
Deşi până la începerea noului an şcolar nu au mai rămas decât două săptămâni, numai 394 de unităţi de învăţământ din cele 544 existente au autorizaţie sanitară de funcţionare. Lucrările de reabilitare demarate de unele şcoli au lăsat o mare parte dintre şcoli fără autorizaţie, acestea funcţionând la limita legii.
Unele şcoli n-au cerut autorizarea „12 grădiniţe din totalul celor 265 existente la ora actuală nu au fost acreditate, iar alte 78 nici măcar nu au venit să ceară acreditarea“, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Constantin Dina. El a mai spus că în Constanţa, 72 de grădiniţe din cele 94 cu orar prelungit şi normal sunt autorizate, iar 22 neautorizate. Din păcate, în mediul rural situaţia este cu mult mai proastă. Micuţii învaţă în 68 de grădiniţe care nu au primit încă autorizaţie de funcţionare.
Două şcoli cu clasele I-VIII din Constanţa reiau cursurile fără a deţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Culmea este că aceste unităţi de învăţământ nici măcar nu au solicitat avizul DSPJ. La polul opus, în mediul rural, aproape un sfert dintre şcoli sunt în continuare neautorizate. „23 din cele 98 de şcoli de la ţară sunt neautorizate sau neavizate“, a precizat dr. Dina.
Problemele cu care se confruntă unităţile de învăţământ sunt legate de neasigurarea apei potabile, aspectul deteriorat al multora dintre ele, acoperişuri stricate, grupuri sanitare necorespunzătoare, neiluminat corespunzător.
Altele nu au primit autorizaţia pentru că au program de funcţionare în două ture sau nu au locaţii corespunzătoar